TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 02. 02. 2018

Jak si nahrát profilovou fotku?

NeHladuVeronika

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 29
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133561.12 km
Kolo: 66274.30 km
Cvičení: 5546 h 56 min

Přátelé

Počet přátel: 0

?

Jak požádat o přátelství

NeHladuVeronika

Jak psát blog?

Nápoje se sladidly - je třeba se bát?

21. 02. 2018

Výzva na tento týden se jmenuje Piju dost. Záleží však i na tom, co piju a jistě nikoho nepřekvapí, že slazené nápoje, limonády a sirupy nejsou nic moc a voda nebo neslazený čaj budou o mnoho lepší.

Vynechat ze svého jídelníčku veškeré slazené nápoje by měl být jeden z prvních kroků ke zdravému životnímu stylu. V limonádách a šťávách je tolik sacharidů, kolik by člověk v kvalitních potravinách snědl třeba v rámci celého hlavního jídla. V nápojích jde navíc o cukr jednoduchý, který se nemusí nijak složitě trávit a člověk ho vypije během pár minut.

To znamená, že cukr se rychle vstřebá a dostane do krve, kde je připraven k využití. Pokud hned jdete sportovat, tak budiž, ale pokud popíjíte sladké nápoje v rámci kancelářské práce, je velká šance, že se tento cukr uloží ve formě zásobního tuku.

Pokud jste však zvyklí pít sladké nápoje a nechutná vám obyčejná voda nebo neslazený čaj, tudíž by hrozilo, že váš pitný režim díky vynechání sladkých nápojů radikálně omezíte, můžete využít určitý mezistupeň, což jsou nápoje light. Nemusíte se bát obsažených sladidel, protože bezpečnost potravin je bedlivě kontrolována a výrobce si nedovolí do potravin a nápojů přidat nic zakázaného. Navíc, abyste konzumací limonády light překročili nejvyšší tolerovatelnou dávku sladidla na den, museli byste jí vypít několik litrů. Za to v případě klasické limonády obsahující cukr stačí na vyčerpání maximální tolerovatelné dávky pro cukr pouhá půllitrová lahev.  

Samozřejmě by mělo být cílem dopracovat se k tomu, že se naučíte pít obyčejnou vodu či jiné neslazené nápoje. Avšak pro někoho, kdo je leta zvyklý pít sladké limonády, by to byl ze dne na den pravděpodobně až moc těžký úkol. Proto berte v těchto situacích limonády light jako pomocníka na cestě ke zdravému životnímu stylu, protože vám mohou ušetřit spoustu kalorií. Pokud jste i tak nedůvěřiví ke sladidlům, můžete si o nich více přečíst v těchto třech článcích na blogu Ne hladu:

Cukry

Intenzivní sladidla

Cukerné alkoholy

A jak to máte s pitným režimem vy? Využíváte někdy nápoje se sladidly nebo jste vzorní a pijete jen neslazené nápoje? :-)

Hodnocení (2 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

23. 02. 2018 14:39
Hanakomo: u podobných rad je taky dobré zapojit zdravý rozum a zjišťovat si, PROČ to či ono.
Já se přiznám, že si klidně i osladím kafe medem, když na to mám chuť (jsem milovník medu, před STOBem jsem byla schopná na začátku seszóny po dodání první čerstvé várky sníst kilovou sklenici za deset dnů), a dělávala jsem to tak i v době hubnoucího cyklu -zapsala jsem do poctivě do Sebekoučinku a bytek denní dávky cukrů jsem tomu přizpůsobila. Ono t už tady bylo několikrát řečeno, žádná potravina není zakázaná, jde jen o to, kolik čeho čověk sní, aby to dohromady bylo vyvážené.
Takže med jen dopoledne? - A proč? bylo to nějak zdůvodněné?
Jediný důvod vidím v tom, že pokud člověk přijímá cukrů nadmíru, je lepší brát je před fyzickou aktivitou, ne naprásknout se jimi na noc.
Ale pokud vím, že ten med v čaji na zapití večeře spadá do příznivé skladby jídelníčku celé večeře, tak v tom nevidím problém.
23. 02. 2018 12:53
Nápoje nikdy nesladím, v tom mám výhodu, ale občas si vymačkám čerstvé ovoce
23. 02. 2018 08:25
No tak v tomhle mohu říct že jsem vzorna.Piju jen vodu,kávu a čaj bez cukrů a jen občas když mě prepadne viróza, ,tak med.Ale někde sem četla, že ten pouze dopoledne.
23. 02. 2018 04:39
Kávu a čaj nesladím, občas minerálku s příchutí.
23. 02. 2018 01:23
Já jsem si "před STOBem" dávala kofolu a občas i sladké limonády, i když třeba colu a pepsi jsem upřednostňovala bez cukru a bez kalorií. Teď už slazené nápoje nepju skoro ůbec. Kávu jsem začala sladit nejprve stévií, teď už si ji s mlékem nesladím vůbec, dávám do ní lžičku cukru, když ji mám jinde než doma jen se smetnkou nebo malým ožtvím mléka. Ale když si jednou za čas nějakou tu colu dotřeju, tak je to s umělými sladidly.
Já si myslím, že pokud je někdo svyklý pít sladké tlmolepy ve velkém, těžko se toho zbaví ze dne na den, ráz na ráz. Takže ten přechod s pomocí umělosladidlových nápojů nemusí být od věci. Když se bude snažit, postupně se jich pak může vyvarovat úplně. Já si třeba dnes v hospodě k obědu místo kofoly/limonády dávám nelazenou jemně perlivou minerálku/vodu.
22. 02. 2018 13:56
Tak já jsem teda vzorňák. Slazené nápoje mi naštěstí nechutnají.
21. 02. 2018 17:19
Já si na té obyčejné vodě vlastně i nejvíc pochutnám :-).
21. 02. 2018 16:50
Slazené nápoje piju vyjímečně - ochucenou minerálku, 100%džus, jinak piju vodu a čaj, občas pivo a naprosto pravidelně 2x denně kávu.

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři